Inspectia tehnica periodica (ITP)

Inspectia tehnica periodica – cum se efectueaza si ce sanctiuni risti daca circuli fara ea.

Inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice. In cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o data la doi ani, numai de catre Registrul Auto Roman, prin reprezentantele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizati. Aflati astazi de la noi ce acte sunt necesare pentru a efectua inspectia, ce verificari i se vor face masinii tale, dar si care sunt sanctiunile pe care le risti daca circuli cu o ITP expirata.
Cu ocazia inspectiei tehnice periodice, vehiculului, fara a fi demontat, ii este verificata si apreciata starea tehnica, existenta dotarilor obligatorii din punct de vedere al sigurantei circulatiei rutiere, protectiei mediului si utilizarii conform destinatiei.
Periodicitatea efectuarii ITP este diferita in functie de tipul de vehicul, in cazul autoturismelor de uz personal, inspectia tehnica fiind obligatorie o data la doi ani.
Potrivit Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2.133/2005 care reglementeaza conditiile in care se efectueaza ITP, “obligatia efectuarii inspectiilor periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora (…) revine detinatorului legal al autovehiculului”.
Actul normativ citat mai stabileste ca termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoare inspectie tehnica, de la data celei precedente.
De asemenea, conform actului normativ amintit, in intervalul dintre doua ITP, “detinatorul vehiculului rutier are obligatia de a asigura mentinerea acestuia intr-o stare tehnica corespunzatoare, in vederea incadrarii in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, utilizand in acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei in vigoare”.Acte necesare ITP
Pentru a efectua inspectia tehnica periodica puteti sa apelati la orice statie autorizata RAR, indiferent de judetul in care este inmatriculat autoturismul. (Poti consulta aici lista cu reprezentantele RAR din toata tara)
Pretul inspectiei tehnice periodice difera in functie de service-urile care o efectueaza, astfel incat, pentru autoturisme, este cuprins, intre 70 si 120 de lei in functie de categoria de folosinta, pretul pentru autoturism fiind de 80 lei.
Trebuie sa stiti ca nu este obligatoriu ca propietarul masinii (detinatorul legal) sa prezinte autoturismul la ITP. Oricine altcineva poate aduce masina la verificari, cu conditia sa prezinta toate documentele solicitate.
Mai exact, actele necesare pentru a efectua ITP sunt:

  • Certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau autorizatia provizorie de circulatie;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (in cazul in care, masina este in leasing sau apartine unei societati comerciale, se accepta o copie dupa cartea de identitate a masinii, stampilata de proprietar, pe care sa apara si mentiunea “conform cu originalul”);
  • Cartea de identitate a conducatorului auto care prezinta autoturismul la inspectie;
  • Polita RCA, valabila la data la care se efectueaza ITP.

Ce se verifica la ITP
Potrivit art. 13 din ordinul citat, autoturismele prezentate la inspectia tehnica periodica trebuie sa fie curate, in special caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile ce urmeaza sa fie controlate. Mai mult, ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominala.
In general, inspectia tehnica periodica presupune mai multe operatiuni, printre care se numara: identificarea masinii (se verifica seria caroseriei si a motorului), verificarea aspectului exterior/interior al masinii, precum si verificarea instalatiei electrice.
De asemenea, se testeaza franele si se verifica daca farurile, stopurile si semnalizarile functioneaza corespunzator.
Totodata, este controlat mecanismul de directie, rotile si jantele si se inregistreaza nivelul de emisii poluante ale masinii. Autoturismul va fi si fotografiat.
Ce risti daca circuli cu ITP expirata
Codul Rutier precizeaza, la art. 102, ca pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice amenda este cuprinsa intre 603 si 1340 de lei (clasa a IV de sanctiuni)
De asemenea, pe langa amenda, politistul rutier retine si certificatul de inmatriculare al masinii si elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

Autotest ITP © 2015 Frontier Theme